Говор на директорот на ФЗОМ Др. Сашо Стефаноски по повод Светски ден за подигнување на свесноста за растот кај децата

Нашата соработка со здружението на деца со ендокринолошки заболувања "Раст", на заемно задоволство, започна во моментите кога здравствениот систем се соочуваше со недостаток на хормон за раст наменет за дечињата на кои им беше потребен. ФЗОМ одлучи да ја покрива оваа терапија и од 2011 година преку условен буџет – кој претставува строго наменети средства кои можат да се користат само за хормон за раст ги стави на располагање на Детската клиника. Ова е направено со цел како Фонд да се осигураме дека Детската клиника секогаш ќе располага со доволна количина на хормон за раст.