Соопштенија

Надминување на проверката за SSL сертификат при најава на портал, ДРГ, Мое Осигурување и е-Трезор (Привремено решение)

Со цел да се надминат техничките проблемите со кои се соочивте во текот на денешниот ден при најава на порталот, ДРГ системот, Мое Осигурување и е-Трезор на ФЗОРСМ, во зависност од пребарувачот

Соопштение во врска со лекувањето во странство за осигуреникот Л.И.

ФЗОРСМ од првиот момент со внимание го следи случајот на Л.И. од неговата хоспитализација во Р. Грција, од каде е донесен на ЈЗУ КАРИЛ, па сѐ до поднесување на барањето за упатување на лекување во странство.

Соопштение во врска со барањето за упатување на лекување во странство за осигуреникот Л.И.

Решенијата за остварување на права од задолжително здравствено осигурување на осигурените лица, Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија ги носи согласно законските прописи и правилници.

Фондот донесе нов Правилник за биомедицинско потпомогнато оплодување

Ја известуваме јавноста дека Фондот донесе нов Правилник за критериумите за склучување договори и начин на плаќање и постапка за остварување на правото и на здравствените услуги за биомедицинско потпомогнато оплодување во здравствените установи кои вршат специјалистичко-консултативна здравствена заштита (Сл.Весник на РСМ бр.5/2024 година), со кој се уредени правата и обрските на здравствените установи и Фондот, како и правата на осигурените лица за остварување на постапка за БПО на товар на средствата на Фондот ..

Известување за поднесување барање за склучување договори за 2024 година со јавни здравствени установи и анекс на договор со ...

Фондот за здравствено оосигурување на Република Северна Македонија ве известува дека почнува со постапката за склучување на договори/анекси на договори со Јавни здравствени установи за 2024 година и истото ќе се одвива по електронски пат, преку користење на веб порталот на фондот, со тоа што овластените лица ќе можат да потпишат договор/анекс на договор со валиден квалификуван дигитален сертификат.

Филиповска-Грашкоска на Втората конференцијата на АмЧам (AmCham): „Поглед во иднината на нашиот здравствен систем“

Директорката на Фондот за здравствено осигурување, м-р Магдалена Филиповска-Грашкоска, учествуваше на Втората конференција за здравствена заштита, што се одржа на 8 ноември 2023 година, под наслов „Поглед во иднината на нашиот здравствен систем“, а чиј домаќин беше Американската стопанска комора во Северна Македонија (AmCham).

Надградба на порталот на Фондот

Во претходниов период се правеше софтверска надградба на порталот на Фондот. Од оваа причина старите зачувани линкови (Bookmarks, Favourites), од кои пристапувате до порталот, се нефункционални и треба да се избришат од вашиот прелистувач, бидејќи можат да предизвикаат грешки...

Започнува да се реновира објектот на Универзитетската клиника за психијатрија во Скопје

Ве информираме дека од  15 мај започнува да се реновира објектот на Универзитетската клиника за психијатрија во Скопје преку Проектот за подобрување на енергетската ефикасност што се финансира преку Светска банка, а го спроведува Министерството за финансии во соработка со Министерство за здравство.

Податоците се безбедни, приоритет беше здравјето на граѓаните поради што системот беше функционален во рекордно време

Денеска, директорката на Фондот за здравствено осигурување одржа брифинг за медиуми, после кој даде куса изјава за јавност. Ви ја пренесуваме изјавата во целост...

Системот на ФЗО е во функција, започна исплатата на боледувањата, породилните и рефундациите

Речиси сите модули на ФЗОРСМ, се ставени во функција. ИТ експертите ги финализираат процесите и функционалностите, и со тоа започна исплата на боледувањата, породилното остуство и разни рефундации.

За осигурениците за кои не е регистрирана уплата на придонес за здравствено осигурување во системот на Мој Термин после 05.02.2023

За осигурениците за кои не е регистрирана уплата на придонес за здравствено осигурување во системот на Мој Термин после 05.02.2023 година,Фондот за време на овој викенд по службена должност во сораб...

ФЗОРСМ демантира: здравствените и лични податоци се целосно безбедни и не се украдени, граѓаните да бидат спокојни

Заради заштита на јавноста од шпекулации, изминативе денови Фондот за здравство на Република Северна Македонија целосно транспарентно и редовно ја информира јавноста за сабјер нападот со кој се соочи.

Фондот ги побара податоците од сите ЈЗУ до понеделник, очекуваме следната недела да почне исплатата на платите за здравствените работници

ФЗОРСМ ја известува јавноста дека во координација со јавните здравствени установи, се очекува потребната документација за исплата на плати да се прибере најдоцна до понеделник, а со цел што поскора исп...

Фондот упати неколку привремени решенија, се очекува следната недела да се регулираат платите за здравствените работници

ФЗОРСМ ја известува јавноста дека техничките тимови работат во континутет за целосна функционалност на системот, а во меѓувреме Фондот издаде неколку привремени решенија со кои се надминуваат дел од проблем...

Известување за ортопедски куќи /аптеки кои имаат активен договор за издавање на ортопедски и други помагала

За време на привремената спреченост поради технички проблеми при процесот на електронска заверка/нарачка/испорака и фактурирање на ортопедски и други помагала, Подрачните служби на Фондот и засегн...

Известување за аптеки

На ден 06.02.2023 година настана прекин во работата на ИТ информацискиот систем на Фондот, поради што се појавија низа предизвици како за Фондот, така и за осигурените лица и за здравствените установи-аптек...

Известување за ЈЗУ

На ден 06.02.2023 година настана прекин во работата на ИТ информацискиот систем на Фондот, поради што се појавија низа предизвици како за Фондот, така и за осигурените лица и за здравствените устан...